Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı, tıpta “Pruritus” olarak adlandırılıp, vücudun her yerinde ortaya çıkan bir cilt problemidir. Bazen anlık ve gelip geçici bir şekilde olabilen kaşıntı, çoğu zaman inatçı bir şekilde meydana gelerek kişiyi çıldırtacak düzeylerde olabilmektedir. Ciddi kaşıntıların beraberinde kızarıklık ve kabartılar da eşlik ederler.

Bazı cilt hastalıkları, alerjik durumlar, böcek ya da benzeri asalak ısırıkları, mantar, bağırsak parazitleri ya da vücudumuzda meydana gelen hormonal değişimlerden dolayı çeşitli kaşıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen anormal durumlar, böbrek, karaciğer veya tiroid bezlerinin neden olduğu hastalıklar da kaşıntı problemini ortaya çıkaran sebeplerdendir.

İnatçı ve bir türlü geçmeyerek kişiyi çok zor durumlara sokan kaşıntıların sona ermesi için asıl sebep tespit edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Kaşınan bölgeyi ya da tüm vücudu soğuk su ile yıkamak, nemlendirmek veya kaşındırıcı elbiseleri tercih etmemek ve parfüm içermeyen cilt ürünlerinin kullanımı ile büyük olasılıkla bir çok kaşıntının önüne geçilebilmektedir.

kaşıntı

Alerji
Bir çok kişinin kaşıntı şikayetinde rol oynayan ana sebeplerden biride alerjik reaksiyonlardır. Alerjinizin olduğu bir maddenin vücudunuzun herhangi bir bölgesiyle meydana gelen teması doğrultusunda cilt buna karşı alerjik reaksiyon göstermekte ve kaşıntı probleminin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.

Bazı takılar, dikenli bitkiler, iç çamaşırlarının üretiminde kullanılan kumaş ve boyalar, bulaşıkta ya da farklı işlerde kullanılan lastik eldivenler, sabun, şampuan, duş jeli veya benzeri kimyasal içerikli kozmetik ürünlerin tümü alerjik durumların tetiklenmesine ve kaşıntıların ortaya çıkmasına ya da artmasına neden olan faktörlerdir. Alerjen maddeler vücut tarafından tespit edildiğinde bağışıklık sistemi saldırıya geçmekte ve böylece kaşıntı, yanma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Cilt Kuruluğu
Eğer vücudunuzda herhangi bir döküntü ya da benzeri bir anormallik söz konusu değil de sadece kaşıntı söz konusuysa sebep büyük oranda kuru ciltten kaynaklanmaktadır. İlerleyen yaş ile beraber cildin kuruması gayet normaldir. Fakat kaşıntı sorunu da ortaya çıkıyorsa bunun sebebi muhtemelen dış etkenlerdir. Havada ki nemin düşük olması, klimalı ortamda fazla vakit geçirmek, merkezi ısıtma, klorlu su, çok fazla duş alınması gibi durumlar cildin kurumasına ve kaşıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda nemlendirici kullanılması doğru tercih olacaktır.

Güneş Işınları
Aşırı sıcaklarda güneş altında 15 dakika kadar durmak bile bağışıklık sistemini harekete geçirmeye yeterlidir. Güneşe çıkıldıktan sonra ki gün ise belirtiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Göğüs ve kol bölgelerinde küçük ve kırmızı noktalar meydana gelerek kaşıntılara yol açacaktır. Çok fazla karşılaşan bir durum olduğundan dikkat edilmesi gerekir. Özellikle güneşe direk maruz kalınmaması önem teşkil eder.

Cilt Hastalıkları ve Enfeksiyonlar
Kepek, mantar, egzama, bit, uyuz, su çiçeği, kurdeşen, sedef hastalığı gibi çok sayıda ki cilt hastalığının en bilindik belirtisi kaşıntıdır. Cilt hastalıkları sebebiyle ortaya çıkan kaşıntı belli bölgeleri etkileyerek, kaşınan alanların kızarması, deri tahrişi, pullanma ve kabartılar görülebilir.

Ortaya çıkan kaşıntılar beraberinde bu gibi anormalliklerde söz konusu oluyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Kaşıntı Nedenleri © 2017