Toplum olarak sağlığımızı hep 2. plana atma huyumuz kaşınma sorununda da karşımıza çıkıyor. Genelde kaşınmanın önemsemeyerek geçici bir durum olarak adeder ve önemsemediğimiz sağlık sorunları arasında başı çeken bu rahatsızlıgın tedavisi mutlaka yapılması gereken klinik bir durumdur. Kaşınmayı yapan sebebin teşhisi ile tedaviye başlayan bir insanın tedavisinin nasıl yapıldığını uzmanalrımızdan dinliyoruz.
Kaşınmanın tedavisi nasıl yapılır ?
Genellikle ilk akla gelen kortizonlu yada anti allerjik bir ilaç vermektir.Kortizonlu kremler ve merhemler ciltte onarılması zor yan etkilere yol açabilmektedir bu sebeple öncelikle kaşıntı hissini azaltmaya yönelik yan etkisi olmayan ürünler başlanmalı ve asıl sebebi ortadan kaldıracak tedaviye başlanmalıdır.
Kaşıntı Tedavisi nedenlere yönelik yapılmalıdır.
Kaşıntıyı azaltmaya yönelik olarak başlanacak merheme ek olrak hastalıkların tedavisinde şu şekilde yaklaşılır.
Cilt mantarı;mantar kremleri
Ürtiker ve egzema;antihistaminik haplar
Kıl dibi iltihabı ve batık epilasyon yapılır
Sedef kortizonlu kremler kullanılır
Uyuz,bit,pire,kıl kurdu,kene gibi parazitler uygun ilaçlar gerektirir.
Cilt kanseri cerrahi olarak çıkarılır
Safra birikmesine bağlı sarılık ameliyatla düzeltilir
İlaç alerjisi,gıda alerjisi(çilek,çikolata,turşu,baharatlar vs),sabun ,duş jeli alerjisi,pudra alerjisi gibi alerjik durumlarda bu ürünlerden uzak durulur.
Kötü huylu tümörler,hemoroid,makat çatlağı,kıl dönmesi ameliyatla tedavi edilir.
Vajina mantarı uygun anti mantar ilaçlarıyla tedavi edilir.
Temelde bir hastalık olmadığı halde deri kuruluğu nedeniyle oluşan kaşıntı için banyo ılık suyla yapılmalı,kese ve lif kullanılmamalı,kolonya, alkol gibi maddelerin, kaşıntı giderici jel ve sulu pudraların deriyi kuruttuğu için kullanılmamalıdır. Kalın, yünlü ya da sentetik giysilerin giyilmesi, çok sıkı giyinilmesi; hem deriyi tahriş etmekte, hem de vücut ısısını arttırarak kaşıntıyı tetikleyebilmektedir Alkol alımından, sıcak ve baharatlı yiyeceklerle, sıcak içeceklerden kaçınılması uygun olacaktırKaşıntı tedavisi sonrası düzeldikten sonra tekrar oluşmaması için tespit edilen sebepten uzak durulmalıdır.
Bu önlemlere ek olarak kaşıntının tedavisi için anogenital kaşıntılara özel geliştirilen pruzon merhem kullanmak kaşıntının 1-2 günde düzelmesini sağlar.
Kaynak: Kaşıntı Tedavisi
Her banyo sonrası ve zaman zaman terlediğimde bir de üzerimdeki vücut ısımı almış giysilerimi çıkardığımda kaşınıyorum ve bu ortalama yarım saat sürüyor. Kaşıntılar tek noktada değil cildimin hassa olduğu bölgelerde yaygın bir alanda oluyor.
Bilgi verirseniz sevinirim.
admin
sabun kullanıyorsanız ondan olabilir
aynı problem bende de var. bu sabun kullanıyorsanız ondan olabilir gibi basit bir cevapla geçiştirilemez. sabun kullansam da kullamasam da her zaman oluyor. sıcak su, soguk su, ılık su.. hepsi ..
Op.Dr.Altan KARAN
sabundan olabilir,çamaşırlarınızı yıkadığınız deterjan neden olabilir.çamaşırlarınız pamuklu değilse ondan olabilir.yediğiniz birtakım yiyeceklerden acı-baharatlı ve turşudan olabilir.bütün bunları ayırt edecek olan sizsiniz.yukarda saydığım noktalara dikkat edin.pruzon pomat kullanabilirsiniz
Surekli kasimtim var kasintidan duramiyorum ne yapmaliyi
Kasininca hertarafim kizariyo bide her tarafim kasiniyo koyde oldumdan doktara gidemedim bana bi care soyleyin kasintim gececek sekilde
Op.Dr.Seher Şirin
Bakırköy Idea Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Tüm vucut kaşınmalarında ciddi bir allerji yada cilt hastalığı olabilir. Ortamda yeni karşılaştığınız şeyleri,yeni başladığınız bir ilaç,yiyecek falan bvarsa kesmelisiniz. Cilt hastalıkları uzmanına muayene olmalısınız.
Geçmiş olsun